Αφιέρωμα στην “Μακεδονία”

Αφιέρωμα στην “Μακεδονία”

Αφιέρωμα στην “Μακεδονία” 1600 858 Αντώνης Σαουλίδης

Δείτε το αφιέρωμα της Εφημερίδας “Μακεδονία” στο Ένθετο “Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης” της Κυριακής 19 Μαΐου 2019.

«Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης»

Ο Αντώνης Σαουλίδης γεννήθηκε στις Συκιές, το 1978. Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Δούναβη, Τοπογράφο Μηχανικό, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων στις «Διεθνείς Πολιτικές και Οικονομικές Σπουδές» στις «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας» και στη “Διοίκηση Μονάδων Υγείας”. Συνεχίζει την εκπαίδευσή του ως υπ. Διδάκτορας στις Πολιτικές Επιστήμες.

Είναι εμπειρογνώμονας-αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” για την Έρευνα και την Καινοτομία και του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας.

Από το 2014 είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών από το 2007 μέχρι το 2014 και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Οικολογία-Περιβάλλον-Ανακύκλωση, Υπεύθυνος για την Τοπική Δημοκρατία, τη Νεολαία και για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Αναδείχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στους 100 νέους εκλεγμένους αιρετούς της Ευρώπης και Συμμετείχε ως Υπότροφος στη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιφερειών “Erasmus για τους αιρετούς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης”. 

Συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ εκπροσωπεί την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στην Θερμοκοιτίδα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Είναι Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών και του Αθλητικού Σωματείου Φοίβος Συκεών. 

Ασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία με τον αθλητισμό, ξεκινώντας το 1986 από την ομάδα χειροσφαίρισης του ΒΑΟ Συκεών, ενώ ως αρχηγός του ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 2012 και το ελληνικό πρωτάθλημα το 2008-2009 και το 2009-2010.

Τι μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση στους πολίτες στις σημερινές συνθήκες;

H Tοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που έρχεται πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. Επιλαμβάνεται των θεμάτων που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής του, το οργανωμένο αστικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα. Η τάση διεθνώς είναι να κατευθύνονται προς αυτήν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Στην Ελλάδα υστερούμε σε αυτό, καθώς διατηρούμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη στην Ε.Ε. Αν παρατηρήσει κανείς την ύλη με την οποία ασχολείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χώρες που κατά κοινή ομολογία είναι πιο προοδευμένες από τη δική μας, θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα τα λύνουν, τα σχεδιάζουν, τα αποφασίζουν αλλά και τα χρηματοδοτούν τοπικά. Το κράτος έχει επιτελικό ρόλο.

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα (και αυτή τη φορά) στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γιατί θέλω να συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε στο δήμο Νεάπολης Συκεών και νιώθω ότι έχω τις δυνάμεις, τις γνώσεις αλλά και την ωριμότητα για να προσφέρω στην τοπική κοινωνία. Είμαι παιδί των Συκεών, εκεί μεγάλωσα, ανδρώθηκα και νιώθω μία «υποχρέωση» να διαθέσω μέρος των δυνάμεων μου προς όφελος του τόπου μου. Είμαι μέλος μίας ομάδας που προχωράμε με σχέδιο, που ανανεώνουμε τους στόχους μας εφόσον ολοκληρώσουμε τους πρωτύτερους, που ενσωματώνουμε την κριτική, που ακούμε τους δημότες και μαθαίνουμε από τα λάθη και τις παραλείψεις μας αλλά κυρίως μιλάμε με έργα.

Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τους πολλούς, για τις γειτονιές και τους ανθρώπους μας.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου στον οποίο ζείτε; Τι θα προτείνετε για την επίλυση ή την άμβλυνσή τουεάν εκλεγείτε;

Θεωρώ πρόβλημα ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης το λίγο πράσινο, τις συγκοινωνίες και την ασθενική οικονομική δραστηριότητα. Εμείς στο δήμο Νεάπολης Συκεών έχουμε δώσει απαντήσεις και έχουμε το σχέδιο να φτάσουμε σε καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα καθώς δεν εφησυχάζουμε. Όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε με τρόπο ζηλευτό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που υπάρχει, κάθε διαθέσιμο πόρο που μας δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί να ψηφίσουν ειδικά εσάς οι συντοπίτες σας. Απαντήστε στην ερώτηση, σαν να τη θέτει εν δυνάμει ψηφοφόρος σας.

Αν και άκομψη η περιαυτολογιά θα έλεγα διότι :
1. Είμαι συνεπής στα καθήκοντά που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους

2. Είμαι εργατικός καθώς αφιερώνω χρόνο και προσπάθειες στην υπόθεση της βελτίωσης τους δήμου μας.

3. Προτιμώ να «μιλώ» περισσότερο με το έργο μου και όχι με λόγια ή δημόσιες σχέσεις και αυτό το γνωρίζουν οι συμπολίτες μου.

4. Ως αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κατάφερα να φέρω στο δήμο 13 εκατομμύρια ευρώ για δρομολόγηση και υλοποίηση έργων υποδομής.