Αδέσποτα και δεσποζόμενα σε μία πόλη που ενδιαφέρεται

Αδέσποτα και δεσποζόμενα σε μία πόλη που ενδιαφέρεται

Αδέσποτα και δεσποζόμενα σε μία πόλη που ενδιαφέρεται 750 430 Αντώνης Σαουλίδης

Άρθρο μου στο thesstoday.gr

Είναι γεγονός πως το ζήτημα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων είναι σημαντικό. Από την μία η οικονομική κρίση και δυσπραγία στρέφει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε ζητήματα υλιστικής ατζέντας, βιοποριστικά, εισοδημάτων και δεν αφήνει πολύ χώρο για άλλες αναζητήσεις.

Από την άλλη η ύπαρξη των social media, η διάχυση της πληροφορίας και η πολλαπλασιαστική επίδραση ενημερωτικών εκστρατειών και εκστρατειών ευαισθητοποίησης έχουν οδηγήσει στο να μπει το ζήτημα τουλάχιστον στο τραπέζι της επίσημης Πολιτείας και να προκαλεί ως εκ τούτου μία θεσμική εγρήγορση.

Για να μιλήσουμε για τα αδέσποτα ζώα, θα ήταν σώφρον να έχουμε τα αποτελέσματα κάποιας καταγραφής.  Ο ακριβής αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν είναι γνωστός, όμως εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και πάνω από δυο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για αυτό και περισσότερο βασιζόμαστε σε εκτιμήσεις . Το ίδιο ισχύει και με την εκτίμηση περί συνεχούς αύξησης των πληθυσμών και αυτό συνιστά μία πρώτη ένδειξη αποτυχίας τους κράτους να ρυθμίσει το ζήτημα.

Αναρωτιούνται πολλοί αν υπάρχουν ενδεδειγμένες λύσεις που πρέπει να εισαχθούν στην ελληνική κοινωνία ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα και δικαίως.

Παρουσιάζω εδώ μια δέσμη προτάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

  • δημιουργία περισσότερων δημοτικών κυνοκομείων – άμεση βελτίωση των άθλιων συνθηκών ζωής των ζώων
  • περισυλλογή, αποπαρασίτωση, τσιπάρισμα και καταγραφή των αδέσποτων
  • στείρωση των αδέσποτων
  • ξενώνα για τη φιλοξενία παραβατικών ζώων
  • εισαγωγή ενότητας ζωοφιλικού περιεχομένου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημοτικών και γυμνασίων με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών
  • αντιμετώπιση παράνομης εμπορίας ζώων ράτσας
  • έλεγχος και αυστηρές ποινές όσων κακοποιούν αδέσποτα
  • αναβάθμιση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων μέσω δημιουργίας μητρώου ( θεσμικοί εταίροι στην διαχείριση του θέματος).

Σε ό,τι αφορά στα δεσποζόμενα ζώα – κρίσιμο είναι να υπάρχει και εδώ μία συντεταγμένη προσέγγιση που να ακολουθεί πετυχημένα παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές και συγκροτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση

  • υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων
  • αφαίρεση άδειας λειτουργίας κτηνιατρείου, αν ο κτηνίατρος παρέχει υπηρεσίες σε ιδιοκτήτη ζώου που δεν φέρει ηλεκτρονική σήμανση
  • νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει όλες της παραμέτρους απόκτησης δεσποζόμενου αλλά και σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων.

Η αλήθεια είναι πως η μεταφορά αρμοδιότητας διαχείρισης του ζητήματος αυτού στους δήμους δε συνοδεύτηκε από ανάλογους πόρους. Οι δήμοι με τη σειρά τους μη νιώθοντας κάποια σημαντική κοινωνική πίεση δεν παρενέβησαν και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε οδηγηθεί σε άσχημες εικόνες με αγέλες σκύλων να περιδιαβαίνουν το αστικό τοπίο. Όπου το πρόβλημα έγινε οξύ επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις – άλλοτε προς τη σωστή και άλλοτε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Εμείς στο δήμο Νεάπολης – Συκεών έχοντας πάντα το ζήτημα σχετικά ψηλά στην ιεράρχηση των πολιτικών μας προτεραιοτήτων προχωράμε στην κατασκευή  πάρκου κοινωνικοποίησης και άσκησης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ένας  περιφραγμένος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων θα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν καθημερινά βόλτα τα κατοικίδια τους και τα τελευταία να εκτονώνονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον.

Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε συνεργασία με φιλοζωική οργάνωση της περιοχής που μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του ζητήματος  και αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ενός θεσμικού φορέα με έναν της Κοινωνίας των Πολιτών. Άλλωστε οι συνέργειες και η ανοιχτή αντίληψη προσανατολισμένη στην εύρεση πρόσφορων λύσεων αποδεικνύεται στην πράξη και όχι με εκθέσεις ιδεών. Η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να γίνει σηματωρός παρόμοιων δράσεων και σε άλλα πεδία.