Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές;
Καταρχήν να υπενθυμίσω τη διαχρονική θέση μου για σταθερούς εκλογικούς κύκλους ώστε να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόζει το προγραμματικό πολιτικό σχέδιο για το οποίο εκλέγεται. Στην παρούσα κατάσταση όμως έχουν τεθεί στο τραπέζι εξαιτίας της συγκυρίας, αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης, ένας μακρύς κατάλογος εθνικών θεμάτων που θα καθορίσουν την πορεία και την υπόσταση της χώρας για τα πολλά επόμενα χρόνια, για τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και να τοποθετηθεί μέσω της ψήφου του. Πιστεύω λοιπόν ότι πληρούνται οι Συνταγματικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε στις εκλογές τώρα.
Μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών και της μείωσης των συντάξεων;
Είναι καθαρό σε όλους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει και πιστεύω ότι το γνωρίζει και η ίδια. Δεν έχει συνοχή στο εσωτερικό της και είναι ανίσχυρη στην κοινωνία. Θα μπορούσε ίσως ν΄ αντέξει το βάρος των εξελίξεων μόνο αν επιχειρούσε ειλικρινά και επεδίωκε με πράξεις και όχι στα λόγια την εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα .
Ειδικότερα στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια όλες οι κινήσεις της προσδιορίστηκαν από μονομερή προσέγγιση, διχαστικούς όρους και πολιτικούς τακτικισμούς, με το μυαλό πάντα στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό αποδεικνύεται από το συνειδητό αποκλεισμό από την ενημέρωση των άλλων θεσμικών φορέων, καθ΄ όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η αποδοχή από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (παρά τα παιχνίδια εκλογικής σκοπιμότητας περί μεταξύ τους διαφωνιών), της ύπαρξης «μακεδονικής» εθνικότητας και «μακεδονικής» γλώσσας είναι λάθος και δεν είναι αποδεκτή και θα τη βρούμε μπροστά μας ως πρόβλημα.
Ξαναγυρίσαμε από άλλο δρόμο στη Μακεδονία του Ίλιντεν, δηλαδή «πήραμε» τον Μ.Αλέξανδρο και τους «δώσαμε» το «μακεδονικό» έθνος και τη γλώσσα.
Ως προς τη μείωση των συντάξεων, καταθέσαμε και πρόταση νόμου και τροπολογία για την κατάργηση της στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου. Το μέτρο αυτό ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν το ψήφισε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία μόνη της και έχει την απόλυτη ευθύνη, οικονομική και πολιτική για αυτές τις νέες περικοπές.
Τι σημαίνει για σας «νέος και άφθαρτος» στο Κίνημα Αλλαγής;
Το θέμα δεν αφορά μόνο το Κίνημα Αλλαγής αλλά όλους τους πολιτικούς χώρους. Προφανώς το ζητούμενο δεν είναι ηλικιακό , αν και η ηλικιακή ανανέωση είναι κάτι αναγκαίο σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς για να συνεχίσουν να υπάρχουν, να συμβαδίζουν αλλά και να μπορούν να προπορεύονται της εποχή τους. Κυρίως όμως το «νέος και άφθαρτος» διαχρονικά και οριζόντια θέτει ζητήματα ιδεών, ήθους, ριζοσπαστισμού, νοοτροπίας, αρχών, πολιτικής συνέπειας και αλήθειας.
Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ότι η ανάπτυξη μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παλιννόστηση χρεοκοπημένων λειτουργιών, αντιλήψεων, πρακτικών και προσώπων στην πρώτη μάλιστα γραμμή αλλά με την ανάδειξη στην πράξη του νέου και πως το εννοούμε, μέσα από πολιτικές επιλογές, και η κοινωνία θα κληθεί να το κρίνει και ή να το επικροτήσει ή να το ακυρώσει.
Θεωρείτε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να γίνει ο τρίτος πόλος, άρα και ρυθμιστής στην πολιτική ζωή της χώρας;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν προέκυψε εν κενώ, ούτε κατ’ επίφαση, ούτε από παρθενογένεση. Προέρχεται από την σύγκλιση και συμπόρευση ιστορικών προσώπων και την συναντίληψη πολιτικών αναγκών και προτεραιοτήτων. Έχει ιστορία, παρόν και μέλλον. Είναι πραγματικό κόμμα και όχι συγκυριακός σχηματισμός δια πάσα χρήση. Διεκδικεί την υλοποίηση του προγράμματος του και δεν εκχωρεί αυτό το δικαίωμα του σε άλλους.
Άρα ή θα διεκδικήσει να αποτελέσει τον εναλλακτικό Προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος απέναντι στις δύο σημερινές εκδοχές της συντήρησης ή θα περιοριστεί σε ρόλο ενδιάμεσου πολιτικού κομπάρσου, διευθέτησης της εξουσίας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, όπως θα ήθελαν πολλοί που βολεύονται από τέτοιες εξελίξεις στο κλείσιμο της «καριέρας» τους..
Μήπως, με άλλο πρόσωπο στην ηγεσία, πιο νέο, πιο δυναμικό, το κίνημα θα είχε διαφορετική πορεία;
Η εκλογή της κ.Γεννηματά ως Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι αρκετά πρόσφατη ώστε να αναζητούμε διέξοδο σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Εξάλλου το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα όσο οι πολιτικές, το περιεχόμενο τους και το πραγματικό αντίκρισμα τους στην κοινωνία.
Εξάλλου τέλειωσαν πλέον και τα είδωλα και οι ειδωλολάτρες. Η πολιτικά ιδιοφυής διέξοδος στην παρούσα συγκυρία και με τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόσωπο, αλλά στην συλλογική πολιτική ικανότητα του νέου φορέα να κατανοεί και να ανασυνθέτει τα σύγχρονα δεδομένα, σε πολιτικές επιλογές που λειτουργούν σε επαφή με την κοινωνία, τις ανάγκες της και την προοπτική της χώρας σε γεωπολιτικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. Η πράξη θα δείξει αν μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και οι επερχόμενες εκλογές είναι το πεδίο όπου ο λαός θα μας κρίνει όλους.