Αναγκαία η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση || Αφιέρωμα στο “mynews.gr”

Αναγκαία η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση || Αφιέρωμα στο “mynews.gr”

Αναγκαία η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση || Αφιέρωμα στο “mynews.gr” 287 412 Αντώνης Σαουλίδης

Screenshot_2

 

συνέντευξη στον Τάσο Τασιούλα

Γόνιμη και αναγκαία χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής, με «κόκκινες γραμμές» τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας ο υποψήφιος βουλευτής στην Α” Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ρίχνει «καρφιά» στον Γιώργο Παπανδρέου, για την απόφασή του να δημιουργήσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), και εξηγεί τι είναι αυτό που «πληρώνει» σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος δεσμεύεται να στηρίξει με την παρουσία του στη Βουλή τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συντοπιτών του, ενώ χαρακτηρίζει χρέος του να αγωνιστεί στον τόπο του στη δύσκολη περίοδο που διανύει, και να βάλει το λιθαράκι του στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Τι εισπράττετε από τον κόσμο αυτές τις μέρες της προεκλογικής εκστρατείας σας; Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη αγωνία του;

Διάθεση για Αλλαγή. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας αλλά κυρίως τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την επόμενη ημέρα. Και αυτό είναι και η μεγαλύτερη αγωνία του κόσμου. Για αυτό παλεύουμε. Για να ξαναχτίσουμε την ελπίδα σε όλους τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό το έργο όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο αλλά πάνω από όλα συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας.

Θεωρείτε ότι η εμπειρία σας στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να σας βοηθήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε υποψηφιότητα ανεξαρτήτως χώρου, που έχει να επιδείξει έργο, εμπειρία και αποτέλεσμα μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αδιαμφισβήτητα η κεντρική πολιτική σκηνή έχει διαφορετικές απαιτήσεις αλλά οι εμπειρίες που έχει κάποιος αποκομίσει από τον μικρόκοσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολιτικής άποψης. Και αυτό είναι κάτι που λείπει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και φυσικά είναι λογικό λόγω της χρόνιας φθοράς του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Τι άποψη έχετε για την ίδρυση νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου; Πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η διάσπαση να οδηγήσει και τα δυο κόμματα εκτός Βουλής;

Ο κ. Παπανδρέου, όπως και όλοι οι πολίτες, έχει κάθε δικαίωμα να ιδρύσει ένα κόμμα. Το ζητούμενο όμως είναι τα κόμματα αυτά και ιδιαίτερα τα κινήματα να έχουν λαϊκή βάση και να γεννιούνται από λαϊκή απαίτηση. Έχω βαθιά πίστη στην κρίση του Έλληνα ψηφοφόρου και πιστεύω πως θα στηρίξει προοδευτικές φωνές, καινοτόμες ιδέες, άφθαρτα πρόσωπα, που έχουν όραμα, γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετεκλογικά να συμμετάσχει σε κυβερνητική συνεργασία και με ποιο άλλο κόμμα;

Φυσικά, αλλά χωρίς μία τέτοια συνεργασία να αποτελεί αυτοσκοπό. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της χώρας. Εάν το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως μπορεί μέσα από ένα κυβερνητικό σχήμα να το πετύχει αυτό, τότε θεωρώ πως είναι γόνιμη και αναγκαία η συμμετοχή του. Εξάλλου, το έχουμε ήδη πράξει, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, προκρίναμε το συμβιβασμό προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, ερχόμενοι σε αντίθεση με την ιδεολογική και κοινωνική μας βάση. Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει για ακόμη μία φορά μια κυβέρνηση μακριά από την ιδεολογική του βάση, με διαφορετικούς στόχους και τρόπους, να συρθεί ξανά σε μια διαδικασία που μόνο θα χρεώνεται και δεν θα πιστώνεται.

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει σήμερα τα λάθη των ηγεσιών του ή το γεγονός ότι δημιούργησε ένα σύστημα ωφελημένων από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία, όπως κάποιοι το κατηγορούν;

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε διαχρονικά πολλά σε αυτόν τον τόπο και είναι αδύνατο να τα απαριθμήσουμε. Έδωσε την ελπίδα στο λαό και άλλαξε ριζικά το βιοτικό επίπεδο. Αυτό πληρώνει, το ότι έπαψε να αποτελεί τον χώρο ο οποίος κοιτάει μπροστά, τον χώρο που στα δύσκολα αποτελούσε την ελπίδα για τον Έλληνα. Επιβάλλονται πλέον ουσιαστικές αλλαγές στο κίνημα σε κάθε έκφανση του. Αυτό το οποίο πιστεύω είναι πως οι άνθρωποι φέρουν τις ιδέες και πως οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή για αυτό, τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε την σταθερότητα της χώρας μας, την δημοκρατία μας, την επόμενη μέρα, το μέλλον των παιδιών μας.

Θέλετε να γίνετε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Γνωρίζετε την κριτική που έχουν δεχτεί οι περισσότεροι βουλευτές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν: Ότι πηγαίνοντας στη Βουλή δεν πάλεψαν για τον κόσμο που τους έστειλε εκεί για να τον εκπροσωπεί. Τι θα απαντούσατε σε μια τέτοια κατηγορία;

Ξέρετε, στην Θεσσαλονίκη γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου ήταν σε αυτό τον τόπο. Εδώ θέλω να μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Θεωρώ λοιπόν αδιανόητο να μην παλέψω για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης μου. Δεν συνηθίζω να λέω μεγάλα λόγια αλλά σε αυτό το ζήτημα δεσμεύομαι. Η πόλη μας αποτελεί για εμένα μέγιστη προτεραιότητα χωρίς αυτό να σημαίνει υποβάθμιση της εθνικής προσπάθειας. Έχω την άποψη ότι τοπική και η εθνική ανάπτυξη είναι δύο έννοιες αμφίδρομες και αυτή είναι η επιδίωξή μου για την επόμενη μέρα.

Γιατί θέλετε να γίνετε βουλευτής και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα;

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Γιατί θεωρώ ότι η ουσία της ενασχόλησης με τα κοινά βρίσκεται στα δύσκολα, εκεί όπου απαιτούνται νέες ιδέες, νέα οπτική αλλά και υπευθυνότητα για το μέλλον, εκεί που πρέπει να μεταφέρεται ακέραια η φωνή του λαού στην κεντρική εξουσία και να λαμβάνονται αποφάσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος για την Α΄ Θεσσαλονίκης βγαίνει από μέσα μου σαν χρέος. Σαν χρέος προς τους πολίτες για να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής άφθαρτων προσώπων, έμπειρων και αποτελεσματικών. Σαν χρέος να αγωνιστώ για τον τόπο μου και να κριθώ. Να κάνω την προσπάθειά μου να αλλάξω κάτι, να βάλω το λιθαράκι μου στην εθνική αυτή προσπάθεια.
– See more at: http://arouraios.gr/2015/01/saoulidhs-anagkaia-h-summetochi-tou-pasok-sth-nea-kubernhsh/#sthash.c2YZVIsO.dpuf