Ο κύκλος των χαμένων μεταρρυθμίσεων || Άρθρο στη “Voria.gr”

Ο κύκλος των χαμένων μεταρρυθμίσεων || Άρθρο στη “Voria.gr”

Ο κύκλος των χαμένων μεταρρυθμίσεων || Άρθρο στη “Voria.gr” 208 529 Αντώνης Σαουλίδης

Screenshot_1

 

Άρθρο στη Voria.gr του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης του Αντώνη Σαουλίδη*

Αποτελεί παραδοχή ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε προώθηση αλλαγών στην οικονομία και τη διοίκηση της χώρας. Αλλάξανε αρκετά, ωστόσο το ερώτημα παραμένει κατά πόσον αυτές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήταν επαρκείς για το μέγεθος της κρίσης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Κι επίσης, κατά πόσο τελικά συντελέστηκαν γιατί εμείς τις διεκδικήσαμε κι όχι γιατί μας ανάγκασαν οι δανειστές. Δυστυχώς, το γραφειοκρατικό και πελατοκεντρικό κράτος όχι μόνο δεν ήθελε να αλλάξει, αλλά συνέβαλε σε ολιγωρίες και παλινδρομήσεις σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια

Χαρακτηριστική περίπτωση έλλειψης μεταρρυθμιστικής λογικής αποτέλεσε η συνέχιση του ονείδους των νομοθετικών τροπολογιών. Η νομοθεσία είναι πλέον πολυδαίδαλη έως χαοτική, με αποτέλεσμα ακόμη και ειδικοί επιστήμονες (π.χ. δικηγόροι, λογιστές και άλλοι) να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις αλλαγές. Ο πολίτης νιώθει χαμένος μια και δεν ξέρει τι ισχύει νομοθετικά, βλέποντας πολλές ρυθμίσεις που άλλες αλληλοεπικαλύπτονται κι άλλες αλληλοαναιρούνται. Υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θεσμοί διαφάνειας υπολειτούργησαν ή έμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα ανορθολογικές διοικητικές λειτουργίες και τελικά κλονισμό της αίσθησης του Κράτους Δικαίου.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα αποτελεί η αξιολόγηση του προσωπικού των δημόσιων φορέων. Είδαμε δυστυχώς να απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες άνθρωποι, έτσι απλά γιατί έπρεπε να μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες άτομα το δημόσιο.
Οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν αξιολογήθηκαν για την συνεισφορά τους και απλώς είχαν την ατυχία να εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία (π.χ. διδάσκοντες στην τεχνική εκπαίδευση). Κυρίως όμως, ποτέ δεν οργανώθηκε αξιολόγηση για το σύνολο των υπαλλήλων των δημόσιων φορέων και ακόμη περισσότερο για τις υπηρεσίες και την προσφορά τους στον πολίτη.

Χαρτόσημα, φόροι και τέλη υπέρ τρίτων έχουν παραμείνει αλώβητα. Η εξυπηρέτηση παλαιών συντεχνιακών συμφερόντων συνεχίζει αλώβητη, παρότι θα έπρεπε να εξοβελιστεί άμεσα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε. Οι παλαιοί ωφελημένοι του συστήματος συνεχίζουν ακάθεκτοι, ωστόσο θα έπρεπε να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση για το σύνολο του υπόλοιπου κόσμου που ως σύνηθες υποζύγιο υφίσταται σε πολλαπλάσιο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης.

Υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις, όπως ας πούμε η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, η απλοποίηση διαδικασιών ΦΠΑ και άλλα πολλά που δεν συνεπάγονται κόστος (ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό) και απλώς καθυστέρησαν τραγικά.

Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα συνεχώς όχι για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των δανειστών, αλλά για το καλό των πολιτών και την καλύτερη οργάνωση του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη αναγνωρίζει ολιγωρίες που υπήρξαν, πολλές φορές και λόγω γραφειοκρατικής αγκύλωσης των υπηρεσιών, ωστόσο δεσμεύεται στη συνέχιση κι εντατικοποίησή τους για ένα πιο βιώσιμο κράτος και μια βελτιωμένη σχέση κράτους – πολίτη.

* Ο Αντώνης Σαουλίδης είναι δικηγόρος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης-Συκεών και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης.