Ομιλία στο 10ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Ομιλία στο 10ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Ομιλία στο 10ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ 150 150 Αντώνης Σαουλίδης

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του µέχρι και σήµερα έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αποτιµά τις καταστάσεις και την υποχρέωσή του να συµβάλλει σε αυτές.

Είναι ο δικός του τρόπος να αναλαµβάνει την ευθύνη του.

• Μία ευθύνη που πολλές φορές δεν του αναλογεί, όπως από το 2009 µέχρι και σήµερα που η κοινωνία το ψέγει ως τον κύριο υπεύθυνο για την κρίση.

• Μία ευθύνη, όµως, που κινητροδότησε το όραµά του για µία Ελλάδα συνεχώς καλύτερη, για ένα κράτος δικαίου, για µία κοινωνία ισχυρή.

Ούτε η µία ευθύνη ήταν αναγκαία, ούτε η άλλη απαραίτητη. Ήταν όµως ο τρόπος του ΠΑΣΟΚ, ο ιστορικός του ρόλος, ο χαρακτήρας του.

• Όµως αυτό το ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησε στα µεγάλα,

• το ΠΑΣΟΚ που έκανε για τη χώρα αυτά που δεκαετίες κανείς δεν κατόρθωσε,

• αυτό που αξιοποίησε κάθε ευκαιρία του διεθνούς περιβάλλοντος,

• η παράταξη που ένωσε τους έλληνες,

• το ΠΑΣΟΚ που έδωσε δικαίωµα στην ελπίδα, είναι το ΠΑΣΟΚ του 4,68%, το µικρότερο κοινοβουλευτικό κόµµα.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.

• Από τη µία επιτρέποντας σε όλους αυτούς που είδαν τον τρόπο για τους ίδιους, και όχι τον στόχο για τη χώρα, να πληγώσουν την παράταξη κερδίζοντας όσα µπορούσαν, χωρίς να δώσουν ό,τι τους αναλογεί

• Από την άλλη τα µεγάλα, οι εθνικοί στόχοι, η υπέρβαση, αυτό που θα άλλαζε τη χώρα για πάντα.

Η δική µας παρουσία συντρόφισσες και σύντροφοι, έχει σήµερα ένα µόνο λόγο.

• Να σταθούµε αντάξιοι αυτής της ιστορίας,

• να δούµε ξανά τι σηµαίνει να είσαι υπεύθυνος, να επιλέγεις,

• να χτίζεις ένα ολόκληρο µέλλον µίας χώρας, µίας ολόκληρης γενιάς.

 

Έχουν ακουστεί πολλές διατυπώσεις για το µέλλον του ΠΑΣΟΚ. Όµως πρέπει να είµαστε απόλυα ειλικρινείς µεταξύ µας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κοµµάτι ιδιοκτησίας να κληρονοµηθεί, δεν είναι κόµµα προς παράδοση, δεν είναι καν τρόπος να παίζεις παιχνίδια επανεντάξεων.

• Είναι ο χώρος ώσµωσης των προοδευτικών ιδεών του πιο προωθηµένου ανθρώπινου δυναµικού της χώρας.

• Είναι ο τρόπος που αντιλαµβανόµαστε το µέλλον. Είναι η επιλογή ανάµεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, του εµπρός και της υπέρβασης, της διαχείρισης και του σχεδιασµού.

 

Το ΠΑΣΟΚ είµαστε εµείς, είναι όµως και όλοι αυτοί που δεν µπορούν να κατανοήσουν τα λάθη µας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, είναι όµως και εκεί έξω, όπου υπάρχει προοδευτικός πολίτης, όπου υπάρχει σκεπτόµενος θετικά άνθρωπος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει, δεν κληρονοµείται, δεν περιχαρακώνεται.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζεται. Κερδίζεται καθηµερινά. Και αυτός είναι ο λόγος της σηµερινής του κατάστασης. Όχι επειδή χάσαµε, αλλά επειδή δε δώσαµε τον αγώνα που οι καιροί επιτάσσουν.

Σήµερα, όταν η χώρα είναι επί ξύλου κρεµάµενη, όταν η αναζήτηση για ένα καλύτερο αύριο εκφράζεται µόνο από τη δηµαγωγία, αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ, τότε µία µάχη χαρακωµάτων στο ΠΑΣΟΚ είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός ιστορικού πλαισίου, εκτός προοδευτικής αντίληψης.

Ο µετασχηµατισµός του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγκαία πράξη. Όµως η προγραµµατική του έκφραση και η συγκροτηµένη πρακτική, είναι η απαραίτητη επιλογή.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε µία ολόκληρη παράταξη, µία ιστορική παράδοση, ένα διαρκές κεκτηµένο αλλά και γινόµενο.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ καλούµαστε να ανασυγκροτήσουµε. Το ΠΑΣΟΚ της παράταξης και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Την µεγάλη δηµοκρατική παράταξη της χώρας.

 

Φίλες και Φίλοι,

• Αν µιλήσουµε µόνο για τα οργανωτικά χαρίζουµε όλη την πολιτική συζήτηση στη συντήρηση και το λαϊκισµό. Όµως εάν ξεχάσουµε τον τρόπο, την οργάνωση, θα καταλήξουµε σε µία ασύντακτη πορεία, µακρυά από το σήµερα, αλλά όχι κοντά στο αύριο.

• Αν δεν αποφασίσουµε πολιτικά, άµεσα, θα καταλήξουµε σε µία συζήτηση µνήµης και σε µία µνεία πολιτικών που άφησαν το στίγµα τους, όχι για τους απογόνους του, αλλά για τη γονιµοποίηση ιδεών.

Αν αρκεστούµε µόνο στα του οίκου µας, θα λησµονήσουµε όλους αυτούς που δεν εκφράζονται από το υπάρχον κοµµατικό σύστηµα, θα εθελοτυφλούµε στο εάν υπάρχουν εργαζόµενοι χωρίς δικαιώµατα αλλά κυρίως πολίτες χωρίς αύριο. Αυτό το αύριο, οφείλουµε να το κάνουµε σήµερα. Αυτό το σήµερα, οφείλουµε να το περιγράψουµε τώρα.

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια, στο προηγούµενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, µιλήσαµε για το αναγκαίο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Ένα σχέδιο που δεν το ψηλαφίσαµε, δεν το αποκωδικοποιήσαµε.

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια δώσαµε µαζί, όλοι µαζί, τη δέσµευση να πάµε µπροστά για τη χώρα. Κάτι που το κάναµε χωρίς τους πολίτες.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν δε διαλέξουµε το δρόµο της υπέρβασης, θα καταλήξουµε σε µονοπάτια χωρίς βηµατισµό.

Αν δεν επιλέξουµε σήµερα την αλλαγή, θα οδηγηθούµε σε ένα τέλος χωρίς επιλογές.

Αλλαγή που δεν θα έχει ως κριτήριο την ηλικία αλλά την διαφορετική νοοτροπία, την διαφορετική συµπεριφορά, την πραγµατική αξιολόγηση αλλά και τον επιµερισµό της ευθύνης.

Γιατί σε αυτή την αίθουσα δεν έχουµε όλοι την ίδια ευθύνη.

Δεν έχουµε κυβερνήσει όλοι, δεν έχουµε διαχειριστεί όλοι εξουσία,δεν έχουµε όλοι προδώσει την εµπιστοσύνη του κόσµου.

Δεν είµαστε όλοι ίδιοι.

Προσωπικά, ενώνω τις δυνάµεις µου, ενώνω τη φωνή µου, για ένα ΠΑΣΟΚ φορέα αλλαγής και πάλι, σε µία παράταξη προοδευτικής έκφρασης, ριζοσπαστικής αλλαγής.

• Ριζοσπαστική αλλαγή για τη νέα γενιά, για µία υπεύθυνη πολιτική πρόταση, µε σχέδιο, πυξίδα, βηµατισµό, λογοδοσία.

• Με έλεγχο συνεχή, ασφυκτικό, όσων διαχειρίζονται δηµόσιο χρήµα.

• Με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση, που µπορεί να ενώσει τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση ενός σχεδίου.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το µοντέλο αξιοποίησης πόρων, µικρών και µεγάλων έργων.

Δε µπορούµε να σχεδιάσουµε το µέλλον της χώρας εάν δε βαδίσουµε σε αυτήν την κατεύθυνση:

 

Μαζί µε τις τοπικές κοινωνίες, µε πρωτοβουλίες δράσης.

• Ριζοσπαστική αλλαγή, για τη στήριξη της νέας οικογένειας, της νέας επιχειρηµατικότητας, όσων δυσκολεύονται να κάνουν τα πρώτα βήµατά τους γιατί η οικονοµική κρίση τους έχει στερήσει τη δυνατότητα να ονειρεύονται.

Όµως και αλλαγή, στην κοµµατική ανασυγκρότηση, για ένα κόµµα µε κανόνες, σεβαστούς από όλους από τον Πρόεδρο έως το νέο µέλλος. Με µέλη, αλλά µε τακτική δυνατότητα έκφρασής τους, συντεταγµένα και οργανωµένα.

Για ένα κόµµα χωρίς αποκλεισµούς.

Για ένα κοµµατικό οργανισµό µε πρόσβαση σε δυνατότητες επιµόρφωσης των µελών και εξωστρεφείς δράσεις. Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Μαζί επιλέγουµε το µετά. Μαζί µπορούµε να αλλάξουµε ξανά την ιστορία.

Μαζί µπορούµε να γράψουµε το µέλλον, προοδευτικά.

Μαζί µπορούµε να προχωρήσουµε υπεύθυνα στο µέλλον.

Με γνώµονα την αξία και όχι το εισόδηµα, Την αριστεία και όχι τις µεθοδεύσεις, Την ισονοµία και όχι το δίκιο του ισχυρού, Την ελπίδα και την προοπτική και όχι την διατήρηση της βολής, της παραµονής στο status quo,

Την αποτελεσµατική διοίκηση και όχι την απαξίωση του κάθε τι δηµόσιου, Με γνώµονα τέλος την κοινή λογική και το αυτονόητο.

Ενωµένοι και αποφασισµένοι, έτοιµοι, µπορούµε να πετύχουµε ξανά την αλλαγή.

 

saoul