Οι ευκαιρίες που χάνονται…

Οι ευκαιρίες που χάνονται…

Οι ευκαιρίες που χάνονται… 720 480 Αντώνης Σαουλίδης

Του Αντώνη Σαουλίδη*

9f17c42260824ce5ccab6e94ec53a982

Επί εννέα και πλέον μήνες, εκατοντάδες έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου (2007-2013) έχουν παγώσει.

Η εντυπωσιακή προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να αυξηθούν τα ποσοστά απορροφητικότητας και να ξεπεράσουν το 90%, ανακόπηκε αιφνιδίως. Ακόμη και το σχέδιο εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Το πιο σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης κατάντησε μία ανοιχτή πληγή τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στην αρχή έφταιγε η κυβερνητική απειρία, μετά η ατέρμονη διαπραγμάτευση και η έλλειψη ρευστότητας, ύστερα  η τραπεζική αργία και ο έλεγχος των κεφαλαίων, τώρα πια το επαχθέστερο Τρίτο Μνημόνιο και η κυβερνητική ολιγωρία.

Το ό,τι εκατοντάδες έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013, που αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ,  κινδυνεύουν, είναι γνωστό.

Το ό,τι η μη ολοκλήρωση τους μέχρι το τέλος του έτους και η μη επίτευξη της λειτουργικότητας τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη ζημία της Ελλάδας και εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης,  κατά τουλάχιστον άλλα 3 δις ευρώ, εξαιτίας παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, είναι αναμενόμενο.

Το ό,τι τελευταίως συζητάμε για ένα “αργοπορημένο”, “εκπρόθεσμο”, “ανεπαρκές” αίτημα παράτασης που είτε δεν υπεβλήθη, είτε απλώς αιωρείται ή  πιθανόν και να  απωλέσθη κάπου στους ευρω-διαδρόμους, είναι γεγονός.

Tο ό,τι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 των 28 δις ευρώ, θα έπρεπε ήδη εδώ και μήνες, να καλπάζει, μοιάζει ουτοπικό και γι” αυτό έχει παραμείνει μόνο μία ευχή.

H κυβερνητική αναλγησία συνεχίζεται, παρατείνεται και επιτείνει το πρόβλημα. Τι απέγιναν οι εξαγγελίες τους για ένα  αναπτυξιακό τοπίο «ξεκάθαρο» από «ουρές» έργων του παρελθόντος, με νέες προγραμματικές δυνατότητες που δεν θα επικαθορίζονται από το παρελθόν, ούτε πολιτικά αλλά ούτε και δημοσιονομικά; Εξανεμίστηκαν χωρίς να αφήσουν ούτε ίχνος ανάληψης έστω και μίας ουσιαστικής πρωτοβουλίας, μας κόστισαν όμως πολλά και θα μας κοστίσουν ακόμη περισσότερα.

Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε απλώς στο σημείο μηδέν, σταμάτησε κάθε πρόοδος των έργων και  χάθηκε πολύτιμος χρόνος που δεν κερδίζεται με βεβιασμένες εκ των υστέρων κινήσεις.

Δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι και θέσεις εργασίας, που δεν ανακτώνται με πρόχειρες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς χάθηκαν μικρά και μεγάλα, τοπικής και εθνικής εμβέλειας έργα, έργα πνοής,  που δεν ολοκληρώνονται με υπουργικές υποσχέσεις.

Δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται ακόμη πολλές ευκαιρίες.

*Ο κ. Σαουλίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών