Πολυπληθής για μία ακόμα φορά η διαδικασία ανάδειξης κομματικών οργάνων και συνέδρων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, γεγονός σημαντικό και αξιομνημόνευτο που φανερώνει την αγκύρωση του κόμματος στην ελληνική κοινωνία.
Οι αριθμοί πάντοτε λένε την αλήθεια και οι 180.000 περίπου πολίτες που πήγαν στην κάλπη είναι αριθμός ευθέως συγκρίσιμος και αισθητά μεγαλύτερος από αυτόν των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων – και αυτό έχει την αξία του.
Η επαναφορά του ιστορικού συμβόλου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του πράσινου ήλιου, είναι ένδειξη όχι μιας απλής νοσταλγίας, ούτε μόνον ισχυρών συναισθηματικών δεσμών – που και αυτοί είναι απαραίτητοι στην πολιτική. Είναι κυρίως μια έμμεση εντολή, ένα αίτημα που μένει να διαμορφωθεί σε κυβερνητική πρόταση για τον τόπο. Είναι το διαρκές αίτημα μέρους του ελληνικού λαού που δεν εκφράζεται από τον σημερινό δικομματισμό χαμηλών οριζόντων και επιζητά μια πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρόταση που εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλουμε τάχιστα να διαμορφώσουμε.
Οι βασικοί άξονες της πρότασης αυτής αντανακλούν τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας όπως αυτές διαμορφώθηκαν σον ιστορικό χρόνο. Εκσυγχρονισμός και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι πυλώνες, που τολμώ να πω ότι η δική μας παράταξη υπηρέτησε με μεγαλύτερη επιτυχία όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα όμως οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένες –γενικόλογες αναφορές δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν πάντοτε και φιλοδοξεί να ξαναγίνει δύναμη πλειοψηφική. Ζητά να αναλάβει ξανά τις τύχες τις χώρας μέσα από μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμφωνία. Το γεγονός πως σήκωσε το τεράστιο βάρος της διάσωσης της χώρας, άντεξε και τώρα επανέρχεται σημαίνει πως απαντά σε ένα βασικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Η πρότασή μας πρέπει να διαρθρωθεί γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις. Πρώτα ασφάλεια και άμυνα. Είμαστε ένα κόμμα πατριωτικό που υπερασπίζεται την ειρήνη αλλά και την εθνική κυριαρχία, χωρίς εκπτώσεις. Δεύτερο, βελτίωση του δημογραφικού προφίλ της χώρας μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης η αντιστροφή της πορείας και αυτό περνά μέσα από ενεργές πολιτικές στήριξης της μητρότητας και της οικογενειακής ζωής. Τρίτο, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη θέση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας λαμβάνοντας υπόψη της διαφαινόμενες αλλαγές. Παραγωγική ανασυγκρότηση, μείωση εμπορικών ελλειμμάτων, ανταγωνιστικότητα και αύξηση εξαγωγών – αυτά προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία. Τέταρτο, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Στόχος μας ένα σύγχρονο, στοχευμένο και αποδοτικό κοινωνικό κράτος που θα βασίζεται σε στέρεα οικονομικά και θα ενισχύει όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό μεταφράζεται σε κοινωνική ασφάλιση και ποιοτικό σύστημα υγείας – έγινε περισσότερο εμφανές μέσα στην πανδημία. Εδώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αντικειμενικό ιστορικοπολιτικό πλεονέκτημα γιατί είναι η παράταξη που το οραματίστηκε, το δημιούργησε, το ενίσχυσε και το πιστεύει. Είναι ένα πεδίο συγκροτητικής σημασίας για την προοδευτική παράταξη.
Τέλος, πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές καθώς η δεκαετής κρίση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό – υποδομές μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να κλείσει το χάσμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Και βέβαια όλα αυτά αφορούν και την Θεσσαλονίκη η οποία έχει τα δικά της διακριτά προβλήματα και εδώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να δώσει βαρύτητα καθώς μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα τεθούν στο συνέδριο που έρχεται. Εκεί στόχος μας είναι να μετασχηματιστούν τα αιτήματα σε πρόγραμμα, τα προβλήματα σε λύσεις και να εκφραστεί σε πρώτη φάση ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που ασφυκτιά μέσα ανάμεσα στη στείρα αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι έχουν καταλάβει ότι οι συσχετισμοί έτσι όπως διαμορφώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στον 21ο αιώνα