Συνέντευξη Αντώνη Σαουλίδη στο POLITIC

Συνέντευξη Αντώνη Σαουλίδη στο POLITIC

Συνέντευξη Αντώνη Σαουλίδη στο POLITIC 2440 1600 Αντώνης Σαουλίδης
  • ΠΑ.ΣΟ.Κ και Θεσσαλονίκη. Έχει το κόμμα θέσεις για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή; Μπορεί να επανακάμψει και αν ναι με ποιο τρόπο;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε μεγάλες προοδευτικές πλειοψηφίες, ανέδειξε σημαντικά στελέχη και επίδρασε στην πορεία της πόλης καθοριστικά. Οι μεγαλύτερες και καλύτερες στιγμές της είχαν την σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως και οι περισσότερες από τις υποδομές της. Προφανώς και έχουμε θέσεις για όλα τα ζητήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, προφανώς και τα προγραμματικά μας κείμενα ανανεώνονται, επικαιροποιούνται, εμπλουτίζονται και συζητιούνται με τρόπο ανοιχτό και δημοκρατικό. 
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα επανακάμψει γιατί είναι ιστορική πολιτική και εθνική αναγκαιότητα. Θα επανακάμψει και στη Θεσσαλονίκη βάζοντας τέρμα στους άνυδρους μονολόγους Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που για μια δεκαετία δεν κατάφεραν τίποτε σημαντικό για την πόλη.

  • Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και τι λέτε για αυτά;

Είναι οι τριτοκοσμικές συγκοινωνίες, η υστέρηση στις υποδομές, οι χαμηλοί μισθοί και τα χαμηλά εισοδήματα, οι ανεπαρκείς προνοιακές υποδομές με έμφαση αυτές της υγείας, η ανεργία, η ασφάλεια και η κακή σχέση μας με τον ελεύθερο χώρο και το πράσινο. Μην ξεχνάτε ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έχει μία από τις χειρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο.

Για όλα αυτά έχουμε θέσεις – για όλα αυτά μιλώ καθημερινά και δίνω την μάχη της βελτίωσης. Το κόμμα βρίσκεται σε φάση οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης και με αφορμή τη ΔΕΘ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει και επισήμως το πλέγμα των προτάσεών του συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη.

Προσωπικά τα έχω φέρει στο επίκεντρο της δικής μου προεκλογικής προσπάθειας και καθημερινά τα αναδεικνύω σε συνεργασία με πολίτες, φορείς, την κοινωνία των πολιτών. 

  • Πως μπορεί η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί και γιατί δεν το έχει μέχρι σήμερα καταφέρει;

Η κυριαρχία συντηρητικών δυνάμεων είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η πλειοψηφούσα Νέα Δημοκρατία – ειδικά στη Θεσσαλονίκη – είδατε ποτέ να φέρνει κάποιο θέμα στο επίκεντρο του διαλόγου; Είδατε ποτέ να διεκδικεί από την κυβέρνηση ή να διατυπώνει έστω απόψεις; Πλήρης αφωνία, πλήρης απραξία. 

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ από την άλλη είναι ένα κόμμα χωρίς κοινωνική ραχοκοκαλιά, εντελώς αποκομμένο από τις κοινωνικές διεργασίες κατά τόπους. Παραμένει κόμμα εξουσίας λόγω καθαρα κεντρικών πολιτικών εξελίξεων και χάρη στη μεγέθυνσή του την προηγούμενη δεκαετία. Δεν έχει τα ερείσματα, τους ανθρώπους, την πολιτική ωριμότητα και την τεχνογνωσία ενός κόμματος παράταξη που μπορεί να συναρθρώσει το εθνικό με το τοπικό και να δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες. 

Η Θεσσαλονίκη για να αναπτυχθεί χρειάζεται πρώτον ανακατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της πέραν της Αθήνας Ελλάδας. Αυτό είναι μια επιταγή εθνικής σημασίας. Δεύτερον ένα σχέδιο με προτεραιότητες και έμφαση στις υποδομές. 

  • Το ζήτημα των υποκλοπών θεωρείτε πως μπορεί να μεταβάλει πολιτικούς συσχετισμούς; Ακυρώνει κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;

Σε ένα κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου δεν χωρούν ανεπάρκειες, επικοινωνιακή διαχείριση και κυρίως δεν χωρούν μισόλογα. Δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών σε συνεργάτες. 

Δεν αρκεί το “δεν γνώριζα” όταν με  ενέργειες πρωθυπουργού τοποθετήθηκε επικεφαλής στην ΕΥΠ πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Δεν αρκεί το “δεν γνώριζα” όταν με ενέργειες του Πρωθυπουργού η ΕΥΠ αναφέρεται στο πρωθυπουργικό γραφείο από το 2019.

Δε νοείται σε ευρωπαϊκή χώρα εν έτη 2022 να υπάρχουν και να λειτουργούν με παρακρατικές μεθόδους υπηρεσίες του κράτους, θεσμοί και πολιτικοί. Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Δυστυχώς καθίσταται απολύτως επίκαιρη η υπεράσπιση του θεσμικού πλέγματος προστασίας των δικαιωμάτων και της ατομικής αξιοπρέπειας. Ο πρωθυπουργός είναι έκθετος στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, των ευρωπαϊκών θεσμών και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να παρουσιάσει όλη την αλήθεια. Πέραν όμως αυτού καθαυτού του σκανδάλου έχουμε την  κατάρρευση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη – κατάρρευση μνημειώδης όσο όμως και αναμενόμενη για όποιον έχει λίγες γνώσεις ιστορίας και αντίληψη πολιτικής. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών, η ψευδαίσθηση απόλυτης κυριαρχίας, η αντιθεσμική λειτουργία, ο νεποτισμός, η παρεοκρατία, η οικογενειοκρατία, η αδιαφάνεια, η αντικατάσταση των θεσμικών λειτουργιών της κυβέρνησης με μια αδόκιμη διαγγελματική δημοκρατία στο όνομα της αποτελεσματικότητας ήταν θέμα χρόνου να φανερώσουν τα απολύτως πεπερασμένα όριά τους.  

Σε ό,τι αφορά μετεκλογικές συνεργασίες ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό δια της ψήφου του να μας υποδείξει τι πρέπει και τι θέλει να κάνουμε. Προγραμματικά πάντως βρισκόμαστε μακριά από τη συντηρητική παράταξη ούτως ή άλλως.

  • Πως αξιολογείτε το κυβερνητικό έργο; Η κυβέρνηση διατείνεται πως χειρίζεται όλες τις κρίσεις επιτυχώς…

Αντί να σας πω πως αξιολογώ εγώ την κυβερνητική πολιτική ας παραθέσουμε στοιχεία και λίστες κατάταξης. Στην πανδημία πατώνουμε, στην ελευθερία του Τύπου το ίδιο, στον πληθωρισμό και την ακρίβεια από τους πρώτους, στις ανατιμήσεις της ενέργειας πολύ ψηλά, στη λειτουργεία της δικαιοσύνης μετεξεταστέοι, στη διαφθορά υποχωρούμε, στην αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικού συστήματος είμαστε ουραγοί. Το εμπορικό μας έλλειμα αυξάνεται, η βιομηχανική παραγωγή μας πέφτει, στην ανεργία κρατάμε τα πρωτεία …

Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από θεσμούς – έρευνες και επίσημα δεδομένα. 

Νομίζω κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

  • Αναδείξατε με παρεμβάσεις σας το ζήτημα του δημογραφικού. Μπορούμε να ανατρέψουμε την καθοδική πορεία;

Είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την Ελλάδα και αυτό που συστηματικά αποσιωπάται από τα κόμματα εξουσίας. Το δημογραφικό προφίλ της χώρας το φωνάζει – η Ελλάδα γερνάει και οι Έλληνες λιγοστεύουν. Υπάρχου προβολές που μας δείχνουν 8 περίπου εκ. μέσα του τρέχοντος αιώνα. Για ποιο ασφαλιστικό, ποια οικονομία, ποια ασφάλεια και άμυνα να μιλήσουμε τότε; 

Και το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν δημόσιες πολιτικές – υπάρχουν παραδείγματα κρατών που έχουν αποφασίσει να ενεργήσουν. Στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών πρέπει να βρεθεί η νέα γυναίκα, η εργαζόμενη, η μονογονεϊκή οικογένεια αλλά και η κλασική. Ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος οφείλει να προσφέρει αξιοπρεπές δίκτυο προσχολικής αγωγής, οι γονικές άδειες πρέπει να επεκταθούν, να καθιερωθεί ένα σύστημα επιδομάτων παράλληλα με την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για κάθε παιδί. Ξεδιπλώνοντας πιθανές πολιτικές στήριξης της οικογένειας μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τη γενναία επιδότηση κατοικίας, τη στεγαστική πολιτική κ.ο.κ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως ιστορικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης αλλά και ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι αυτό που μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τέτοιες πολιτικές. Πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας, πολιτικές που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών, που θα εναρμονίζουν οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και υποστηρίζουν τη μητρότητα δημιουργώντας θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή. Ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ ξανά στη Βουλή και στην κοινωνία σημαίνει σύγχρονος σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων και της Ελλάδας. Πολιτικές για τους πολλούς, για την μητρότητα και την οικογένεια.

  • Βλέπετε οι εξελίξεις να σας ωθούν σε συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ; Υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις για «κεντροαριστερή» συμπόρευση; 

Το γεγονός πως η αντιπολιτευτική δράση του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει δημιουργήσει αδιέξοδα και εκνευρισμό στη Νέα Δημοκρατία καταδεικνύει έμμεσα ποιο κόμμα είναι ικανό να την κερδίσει. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με τα αδιέξοδά του και τα προβλήματά του, τις προγραμματικές του ανεπάρκειες και τις πολιτικές του ολιγωρίες δεν μπόρεσε και πιθανά δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής. 

Το γεγονός επίσης πως και το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ βρίσκονται στην αντιπολίτευση δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα συμπόρευση. Μην ξεχνάμε πως και με το κόμμα αυτό έχουμε ιστορικές διαφωνίες – ήταν το κόμμα που λοιδόρησε και κατασυκοφάντησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, που κυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, που επίσης δεν σεβάστηκε θεσμούς και άσκησε πολιτικές καταφανώς αναποτελεσματικές. 

Για εμάς «κεντροαριστερά» σημαίνει Κράτος Δικαίου – Κράτος Πρόνοιας, ανάπτυξη, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυφωνία  και ενίσχυση των αδυνάμων. 

  • Στον πολιτικό σας λόγο αναφέρεστε συχνά στα δυτικά της πόλης. Γέννημα θρέμμα της, ποντιακή καταγωγή, πάντοτε ΠΑ.ΣΟ.Κ και οικογενειάρχης. Γιατί να σας ψηφίσουν οι Θεσσαλονικείς;

Όλοι μας έχουμε στη ζωή μας κάποια σημεία αναφοράς. Σημεία σταθερά και αδιαπραγμάτευτά. Για εμένα η οικογένεια και ο τόπος μου είναι τα βασικότερα όλων. Έχω ισχυρές απόψεις, πολιτικές και κοινωνικές που δεν αλλάζουν εύκολα. Θέλω όμως με τις όποιες δυνάμεις μου να υπηρετήσω την πόλη μου και τους ανθρώπους. Μεγάλωσα, ζω, εργάζομαι και έκανα οικογένεια στις Συκιές. Οι άνθρωποι της Νεάπολης, του Παύλου Μελά, των Αμπελοκήπων του Ευόσμου είναι κατά κάποιο τρόπο δικοί μου άνθρωποι. Θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τη δυτική να βελτιώνεται άμεσα. Να προσφέρει στους πολίτες και στη νέα γενικά καλύτερες συνθήκες και περισσότερες προοπτικές. 

Τώρα καταγωγή και κόμμα έχετε δίκιο. Έχω ποντιακή καταγωγή και είμαι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μάλλον τίποτε από τα δύο δεν μπορεί να αλλάξει – θα πορευτώ με αυτά.