Συνέντευξη στην Εφημερίδα Καρφίτσα

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Καρφίτσα

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Καρφίτσα 1577 919 Αντώνης Σαουλίδης

1. Στις πρόσφατες προεδρικές εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στηρίξατε ανοιχτά τον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή σας την απόφαση ; 

Με τον Πρόεδρο γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Ωστόσο, η στήριξή του, όχι μόνο στις πρόσφατες εκλογές αλλά και το 2017, ήταν μία πολιτική επιλογή και όχι μία επιλογή πολιτικής γνωριμίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν είναι μόνο η ανανέωση που είχαμε ανάγκη, δεν είναι μόνο η αναγκαία συνθήκη αλλαγής για τον χώρο μας, δεν είναι μόνο ο νέος και άφθαρτος που χρειάζεται η χώρα. Είναι ένας ικανός, ακούραστος αγωνιστής της παράταξης, έχει ήθος και αξίες που είναι απαραίτητες στη σημερινή πολιτική συγκυρία, μπορεί να ενώσει και ξέρει να κερδίζει. 

2.Συνεχώς βλέπουμε τα ποσοστά  του Κινήματος Αλλαγής να ανεβαίνουν ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε ; 

Από την ημέρα των διαδικασιών και των εκλογών με την μαζική συμμετοχή των 270.000 συμπολιτών μας, δημιουργήθηκε μια ισχυρή βάση για την ανασύσταση του χώρου μας. Η συμμετοχή αυτή, και κυρίως η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, διατήρησαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας. Ο κόσμος που διαχρονικά στήριζε ΠΑΣΟΚ, είδε την ελπίδα της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Συμπολίτες μας που ψήφισαν, για τους δικούς τους λόγους, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, πλέον έχουν ανοικτά τα αυτιά τους για το τι θα προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. 

Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την δυναμική, και να καταδείξουμε τις πολιτικές μας προτάσεις. Ξέρετε, υπερτερούμε σε κάτι βασικό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η αξιοπιστία του επικεφαλής μας. Αξιοπιστία που δεν έχουν πλέον ούτε ο κύριος Τσίπρας, αλλά ούτε και ο κύριος Μητσοτάκης.

3.Θεωρείτε πως το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών ; 

Έτσι φαίνεται. Να σας πω βέβαια, πως το παιχνίδι με τους θεσμούς δεν μου αρέσει. Πιστεύω αντίθετα στην θεσμική σταθερότητα. Το παιχνίδι με τους θεσμούς είναι συχνά αλαζονικό. Και η κυβέρνηση με την ρητορική της και κυρίως με την δεξιά της στροφή φαίνεται να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο παιχνίδι, φαίνεται πως έχει στο μυαλό της τις εκλογές.

Και φοβάμαι πως θα είναι εκλογές ανάγκης. Η κυβέρνηση, οδηγείται διαρκώς από λάθος σε λάθος και από αποτυχία σε αποτυχία. Η διαχείριση της πολιτικής προστασίας πρόσφατα στην Αττική, το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές, αλλά κυρίως η χαμένη μάχη της καθημερινότητας. Και αναφέρομαι στην ακρίβεια, το κόστος θέρμανσης και κίνησης, την ανεργία των νέων, την χαμένη μας αγοραστική δύναμη. 

Προφανώς και η Κυβέρνηση μετράει να δει πότε θα πάει σε εκλογές, κυρίως όταν θα θεωρήσει πως έρχεται η εκλογική της κάμψη και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να την απειλήσει. Δυστυχώς για αυτήν, δεν τα υπολογίζει σωστά. Το πολιτικό σκηνικό πλέον έχει αλλάξει. Η δυναμική και η παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλάζει πλέον τα δεδομένα.

4. Κύριε Σαουλίδη θα δώσετε τη μάχη του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονικης ; 

Δηλώνω με πολύ μεγάλη χαρά αλλά και εξίσου μεγάλη ευθύνη ένα ηχηρό “παρών” στο προσκλητήριο του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της αλλαγής και της πολιτικής ανανέωσης από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά και από παρέα σε παρέα. 

Προσωπικά, έχω δώσει την μάχη σε δυσκολότερες εποχές για τον χώρο μας. Και δεν το λέω ως παράσημο ή ως πίστωση. Αλλά ως μία διαδικασία ωριμότητας και κατανόησης των απαιτήσεων της κοινωνίας. Και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό προτείνοντας και βρίσκοντας λύσεις για την καθημερινότητα, για την ακρίβεια, για την ανεργία. 

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής θα δώσουν την επόμενη εκλογική μάχη με ένα καθαρό πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται στην στρατηγική για την χώρα, μα κυρίως στο ενδιαφέρον για την κοινωνία και τον πολίτη.

5.Υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση από τους νέους στην Πολιτική. Εσείς ως νέος άνθρωπος, τι θα τους λέγατε ; 

Θα τους έλεγα πως τους καταλαβαίνω. Όμως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πραγματικά τις ζωές μας, περνάει μέσα από τη συμμετοχή μας και από τους θεσμούς της δημοκρατικής συμμετοχής. Δείτε τα εξής. Από την μία έχουμε την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, τις σχέσεις κάτω από το τραπέζι. Από την άλλη έχουμε την διαύγεια, το ΑΣΠΕ, το opengov, νέους ανθρώπους στην πολιτική. Είναι αυτά ικανά; Όχι φυσικά. Είναι αυτά ο κανόνας ή η εξαίρεση στην πολιτική; Σας απαντώ ευθέως. Είναι τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξουμε. Και αυτά τα βήματα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ. Να μην έχουμε αυταπάτες ποιος είναι ο φορέας που αλλάζει την χώρα.

Και με αυτήν την ευκαιρία θέλω να απευθυνθώ στους νέους και στις νέες της χώρας μας απευθύνοντας ένα μεγάλο προσκλητήριο συμμετοχής: η συμμετοχή στη δημοκρατία είναι η δύναμή μας. Και μόνο με τη συμμετοχή μας μπορούμε να επιβάλουμε την βούλησή μας, να αλλάξουμε και να πετύχουμε όσα η κοινωνία χρειάζεται και η χώρα έχει ανάγκη.