«Οι Νεοδημοκράτες της Κέρκυρας να μη ψηφίσουν τη Γκερέκου» || Συνέντευξη στη “Καρφίτσα”

«Οι Νεοδημοκράτες της Κέρκυρας να μη ψηφίσουν τη Γκερέκου» || Συνέντευξη στη “Καρφίτσα”

«Οι Νεοδημοκράτες της Κέρκυρας να μη ψηφίσουν τη Γκερέκου» || Συνέντευξη στη “Καρφίτσα” 773 960 Αντώνης Σαουλίδης

10801938_1587030224844624_2755451468315827519_n

 

«Οι Νεοδημοκράτες της Κέρκυρας να μη ψηφίσουν τη Γκερέκου»

 

Για το πρώτο πράγμα που θα κάνει εάν μπει στη Βουλή αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, που θεωρεί πως είναι η ανεργία, μιλά στην Karfitsa ο Αντώνης Σαουλίδης. Ο νεαρός δικηγόρος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νεάπολης-Συκεών αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, το διακύβευμα αυτών, αλλά και τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα. Ο υποψήφιος βουλευτής ασκεί σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για την απόφασή του να ιδρύσει το δικό του κόμμα λίγες ημέρες πριν «στηθούν» κάλπες, χαρακτηρίζει «ανήθικη» την απόφαση της Άντζελας Γκερέκου να πολιτευτεί στην Κέρκυρα με τη Νέα Δημοκρατία  και εκφράζει την πεποίθηση πως το ΠΑΣΟΚ θέλει περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών;

 

Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές κρίνονται πολλά. Κρίνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, κρίνεται η εσωτερική σταθερότητα, κρίνεται η διαχείριση της μεταμνημονιακής Εποχής.  Το διακύβευμα λοιπόν των επικείμενων βουλευτικών εκλογών δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την εναρμόνιση της σχέσης Κράτους – Πολίτη και την ανάπτυξη μιας δυνατής, ακέραιας, ειλικρινούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης.  Το κάθε συνθετικό μέρος αυτής της σχέσης έχει ανάγκη  το άλλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία ο λαός να επιλέξει συνειδητά τους εκπροσώπους του γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

 

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες να του δώσουν το δικαίωμα της τρίτης διερευνητικής εντολής, αναδεικνύοντάς το σε τρίτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι αυτό που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Γιατί να σας εμπιστευτεί ο κόσμος;

 

Καλά, δεν είναι έτσι. Ο κόσμος έχει την κριτική ικανότητα να καταλάβει την αναγκαιότητα των επιλογών που έγιναν και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και πως το μνημόνιο ήρθε ως επιστέγασμα της διαχειριστικής αδυναμίας και των λαθών της τελευταίας 10 ετίας. Η Ελλάδα πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τρώγοντας από τα έτοιμα, συσσωρεύοντας χρέη, αποδομώντας τον παραγωγικό της ιστό. Όμως ακόμη και σήμερα αυτή η εικόνα που περιγράφετε δεν ισχύει στην πρακτική των κομμάτων : Ακόμα και η Αντι-Μνημονιακή τότε Νέα Δημοκρατία άλλαξε κατεύθυνση και επί της ουσίας συνέχισε μέσω των συγκυβερνήσεων την ίδια πορεία. Το βλέπουμε ακόμα και στην άμβλυνση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δείχνει ότι αρχίζει έστω και πολύ αργά να συνειδητοποιεί τη βαρύνουσα σημασία και αξία των επιλογών αυτών. Προφανώς και έγιναν λάθη, αλλά το ΠΑΣΟΚ τα πλήρωσε και μάλιστα πολύ ακριβά μέχρι τώρα. Δε ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια ανασύστασης της χώρας. Και πιστέψτε με, δεν θέλει κανένα κόμμα περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ να βγει η χώρα από το Μνημόνιο και να σταθεί στα πόδια της. Γιατί αυτό θα σημαίνει τη δικαίωση των επιλογών του.

 

Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Γιατί ένας νέος δικηγόρος σαν εσάς ασχολείται με την πολιτική;

 

Δεν είναι αυτή η επιλογή των νέων. Οι πολιτικοί γύρισαν την πλάτη στους νέους, έχοντας στο μυαλό τους μόνο το βραχυπρόθεσμο ίδιον όφελος. Αδιαφόρησαν για τους νέους, για τη γενιά μου. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το δεχτώ. Το μέλλον της νέας γενιάς, των παιδιών μας, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει πιόνι στα παιχνίδια του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

 

Πως σχολιάζετε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει το δικό του κόμμα; Στο ΠΑΣΟΚ φοβάστε το… Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών; Οι περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ μου λένε ότι εξακολουθείτε να είστε σύντροφοι και πως την επόμενη ημέρα θα είστε πάλι όλοι μαζί. Τι εννοούν;

 

O χώρος της κεντροαριστεράς, ο βασικός χώρος έκφρασης των προοδευτικών δυνάμεων είναι πολύ-κερματισμένος. Αυτό είναι που με φοβίζει. Με φοβίζει η αδυναμία αντίληψης της ανάγκης όχι συνάθροισης των επί μέρους συστατικών –κάτι που γίνεται σήμερα-, αλλά σύμπλευσης στη βάση ιδεών, κοινωνικών επιταγών, υπηρέτησης του συνόλου. Ο κ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια δεν έκανε καμία παρέμβαση σε κομματικούς θεσμούς και όργανα προτάσσοντας έναν διαφορετικό, ιδεολογικού χαρακτήρα, προβληματισμό. Πραγματικά δε θέλω να πιστέψω πως η  αντίδραση δημιουργίας ενός κόμματος προήλθε από την αδυναμία επανάκτησης της ηγεσίας του ΠA.ΣO.Κ. Όμως με λυπεί ιδιαίτερα πως στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, η ευθύνη της διάσπασης έχει το δικό της ονοματεπώνυμο.

 

Πως σχολιάζετε την απόφαση της Άντζελας Γκερέκου να είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας; Με την κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

 

Είναι ξεκάθαρα πολιτικός οπορτουνισμός. Ένας πολιτικός με αρχές, αξίες και στέρεη ιδεολογική βάση δεν θα δεχόταν ποτέ μια τέτοια πρόταση. Φυσικά και ούτε ποτέ θα την έκανε. Είναι ανήθικο. Καλώ τους Νεοδημοκράτες της Κέρκυρας που έχουν παραταξιακή συνείδηση να μην ψηφίσουν την Άντζελα Γκερέκου. Τελεία.

 

Μετά τις εκλογές και  σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία να θεωρήσουμε πως το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει αρχικά με τη ΝΔ, λόγω συγκυβέρνησης ή ξεκινάτε από την αρχή με όλα τα κόμματα; Με το ΣΥΡΙΖΑ συζητάτε;

 

Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αυτό που έκανε πάντα. Υπεύθυνα και αποφασιστικά θα προτάξει το συμφέρον της πατρίδας. Όμως αυτό θα γίνει με τους όρους ανακατανομής των πολιτικών δυνάμεων που θα αποφασίσουν οι πολίτες.

 

Κύριε Σαουλίδη γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες εάν μπείτε στη Βουλή;

 

Η υποψηφιότητά μου έχει ως σκοπό να αποτελέσει μια Νέα Πολιτική Πρόταση. Να αποδείξουμε ότι ο τόπος δεν χρειάζεται άλλους επαγγελματίες πολιτικούς αλλά ανθρώπους με επάγγελμα, που ξέρουν και έχουν ζήσει στον πραγματικό κόσμο, που δεν έχουν δοκιμαστεί σε κεντρικές θέσεις εξουσίας, που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με ρεαλισμό. Να έχουν άποψη ξεκάθαρη, δομημένη αλλά κυρίως την πρόθεση για διαφοροποίηση, να είναι αντισυμβατικοί. Η άποψή μου είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να φανούν χρήσιμοι για την επίτευξη της κοινωνίας που οραματιζόμαστε.

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

 

Το Wi-Fi. Αστειεύομαι προφανώς. Είναι η ανεργία, που τόσο έχουμε μιλήσει για αυτή χωρίς να πούμε όμως τίποτα επί της ουσίας. Η ανεργία της έλλειψης διεξόδων και της επιδότησης της παθητικότητας. Ένας μόνο δε καταφέρνει τίποτα, όμως δεσμεύομαι πως θα αναζητήσω όλες αυτές τις συνέργειες που θα φέρουν την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προτεραιοτήτων και των πρωτοβουλιών. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, έμφαση στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ανάγκης, στις πρωτοβουλίες νέων και στις πρωτοβουλίες καινοτομίας. Αυτό δεσμεύομαι πως θα γίνει πράξη άμεσα.

10801938_1587030224844624_2755451468315827519_n