Νέοι όροι και ανασυγκρότηση

Νέοι όροι και ανασυγκρότηση

Νέοι όροι και ανασυγκρότηση 150 150 Αντώνης Σαουλίδης

Η συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαία αντίδραση στην υφιστάμενη δομή του κομματικού συστήματος και μοναδική λύση που εγγυάται την προοπτική του χώρου. Ένα νέο πλαίσιο προοδευτικής προοπτικής, με τη συμμετοχή όλων όσων θεωρούν πως η σωτηρία της χώρας είναι καθήκον ιερό, και το μέλλον της συλλογική ευθύνη, οφείλει να θέσει τις βάσεις άμεσα για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Σήμερα, που το παλιό πεθαίνει και το νέο δυσκολεύεται να γεννηθεί, το μέλλον της χώρας απειλείται από την ισχυρή παρουσία δυνάμεων οπισθοδρόμησης, ειδικά όταν εντάσσονται σε αυτές όσοι για 30 χρόνια συνέβαλαν αποφασιστικά στη συντήρηση ενός παρασιτικού μοντέλου επιχειρηματικότητας, στη διόγκωση της γραφειοκρατίας, του νεποτισμού και της αδιαφάνειας.
Σήμερα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας, διατυπώνοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης και παραγωγικής αναδόμησής της χώρας, παρά να αναλωθούμε σε ψεύτικά διλήμματα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Οφείλουμε να συμπράξουμε, θεμελιώνοντας τους νέους όρους της πολιτικής μας συγκρότησης:

  • Ευθύνη: με την έννοια της ευθύνης να αγγίζει κάθετα και οριζόντια όλο το πολιτικό βίο,
  • Ασφάλεια και σταθερότητα: με την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων του Νότου ή και της Ευρώπης στο σύνολό της, στην προσπάθειας αλλαγής της Συνθήκης και τόνωσης της Ζήτησης
  • Αριστεία και δημιουργία: με την ανάδειξη των άριστων, και την επένδυση σε τομείς συγκριτικών πλεονεκτημάτων,
  • Διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία: με συνταγματική κατοχύρωση θεσμών διασύνδεσης της κοινωνίας των πολιτών με τους θεσμούς της εκτελεστικής εξουσίας.

Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και εάν αποτελεί γεγονός, δε μπορεί να χρησιμοποηθεί ως άλλοθι για τη σημερινή κατάσταση του χώρου μας. Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, δε μπορεί να ερμηνεύσει κινήσεις παλαιοκομματισμού ή ιδεολογικής απομόνωσης του κόμματος.
Διαθέτουμε τις δυνάμεις στην πραγμάτωση αυτού του σκοπού, της ανασύστασης του προοδευτικού χώρου με κυρίαρχα τα πολιτικά χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της προόδου, των ριζοσπαστικών λύσεων, με βασικό προσανατολισμό τα ζητήματα της νέας γενιάς, γιατί αυτός είναι ο προνομιακός χώρος ώσμωσης αυτών των ιδεών, και πραγμάτωσης του οράματος για μία χώρα αυτόνομη, ανεξάρτητη, με μία κοινωνία ισχυρή.
Οφείλουμε να συμμετέχουμε στη δομική ανασύσταση του χώρου με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς υπεκφυγές. Χωρίς τη συντεταγμένη μας δράση, κάθε αντίδραση σε επιλογές ενός απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού, δε θα συμβάλλει αποφασιστικά στη λύση.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ κατάφερε για τέσσερις δεκαετίες να αποτελεί θέλγητρο, μονοπώλησε ιδεολογικά την Αριστερά, ενώ δεν υπήρχε εμπροσθοβαρής κοινωνική διεργασία που δεν είχε την υπογραφή του.
Αυτό το κατάφερε με τη σύμπραξη του συνόλου των στελεχών της μεταπολτιευσης, του συνόλου των ριζοσπαστών του ’74, αλλά και των μετριοπαθών των μετέπειτα αμφίπλευρων διευρύνσεών του. Με μία κοινωνική, αμείωτη, συμπαράταξη έδωσαν τον τόνο της Αλλαγής, της επιτυχίας και της διάρκειας.
Πρέπει να πορευθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Η προοδευτική προοπτική του χώρου χρειάζεται την πολιτική της αποτύπωση, και τη δράση όλων μας