Γιατί ΠαΣοΚ; – Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ

Γιατί ΠαΣοΚ; – Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ

Γιατί ΠαΣοΚ; – Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ 52 50 Αντώνης Σαουλίδης

Γιατί ΠαΣοΚ;

Αν συμφωνούμε ότι σήμερα δεν υπάρχει πολιτικός φορέας, κόμμα ή κίνημα που μπορεί από μόνο του να εκπληρώσει εθνικές ανάγκες και κοινωνικες ελπίδες, αλλά υπάρχουν δυνατότητες πολιτικής δέσμευσης, δράσης και αποτελέσματος που δίνουν μια άλλη προοπτική αισιοδοξίας.

Καθώς και ότι είναι αναγκαιότητα να κλείσει μια περίοδος επώδυνων θυσιών της πλειοψηφίας του λαού που δεν πρέπει να χαθούν χωρίς νόημα. Αντίθετα να αξιοποιηθούν για να ανοίξει ένας σταθερός και ασφαλής δρόμος παραγωγικής ανάπτυξης, δημοκρατικής προόδου, κοινωνικής συνοχής, θεσμικής και πολιτικής ανανέωσης  πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο εντός Ε.Ε. και ευρώ.

Τότε μπορούμε σχετικά πιο εύκολα να ξεδιαλύνουμε την καθοριστική συμβολή και σημασία της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ ως τρίτου πόλου σήμερα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αφομειώσει δημιουργικά τις εμπειρίες των τελευταίων ετών. Ανέλαβε αρχικά μόνο του ολόκληρη την ευθύνη για μια κατάσταση που παρέλαβε από τη ΝΔ και «πλήρωσε» πολιτικό τίμημα που δεν του αναλογούσε. Έπαθε και έμαθε.
Παρά τη συρρίκνωση που υπέστη στη φάση αυτή, η ύπαρξη του ως διακριτού και ισχυρού τρίτου πόλου αποτελεί στρατηγικό ανάχωμα σε μια σειρά αντιφατικές καταστάσεις που υπήρξαν, υπάρχουν ή μπορεί να δημιουργηθούν όπως:
–         η φυσική ροπή της ΝΔ για καθολική αποδοχή απαιτήσεων νεοφιλελεύθερου χαράκτήρα από τους δανειστές (ομαδικές απολύσεις κ.α) ή κυριαρχίας στο εσωτερικό της των πιο συντηρητικών αντιλήψεων λόγω ύπαρξης  πολιτικής δεξαμένής στον ακροδεξιό χώρο (Μπαλτάκος και σια).
–         στις παντοειδείς εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ για κάποιου τύπου «έφοδο στον ουρανό» χωρίς να συνυπολογίζει την πτώση χωρίς αλεξίπτωτο, με πιθανότερη κατάληξη την οπισθοδρόμηση
–         την επικράτηση διαφόρων σχημάτων νέου τύπου, που μοιάζουν περισσότερο με «συνεταιρισμούς πολιτικών στελεχών» διαφόρων απόψεων και προσεγγίσεων,  που στο τέλος καταλήγουν είτε πολιτικοί γυρολόγοι, είτε άστεγοι τυχοδιώκτες που περιφέρουν την πολιτική τους απελπισία
–         στην πολιτική παρουσία του φασιστικού μορφώματος
Κατανοούν όλοι πολίτες και κόμματα, ακόμα κι αν δεν το ομολογούν ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή την μεταβατική περίοδο είναι ο σταθερός πολιτικός άξονας που λειτουργεί ως η «σκεπτομένη κεφαλή» όλου του πολιτικού συστήματος με εθνική ευθύνη, αλήθεια και χωρίς δημαγωγικές παραπλανήσεις.
Συγκρούεται ανοιχτά πλέον με όλες τις πολιτικές διαστρεβλώσεις είτε έχουν τη μορφή φοβικών διλημμάτων (Grexit ΝΔ ή διεθνείς παράγοντες) είτε έχουν τη μορφή ανέξοδων υποσχέσεων (ΣΥΡΙΖΑ), είτε προβάλλουν τοσυνοθύλευμα σκόρπιων και αντίθετων αντιλήψεων ως «συνωμοσία του καλού» (Ποτάμι).
Η ελληνική κοινωνία, χρειάζεται νέα αρχή και αυτό δεν μπορεί να γίνει με επανάληψη του παρελθόντος με άλλα ονόματα ή συντηρητικό περιεχόμενο
Το καλό είναι ότι ξαναγνωριζόμαστε όλοι και θα ξαναγνωριστούμε ακόμα καλύτερα μετεκλογικά.
*Ο κ. Αντώνης Σαουλίδης είναι δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω, υποψήφιος Α’ Θεσσαλονίκης  με το  ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ