Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Μακεδονία

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Μακεδονία

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Μακεδονία 1920 1080 Αντώνης Σαουλίδης

Το ΚΙΝΑΛ πηγαίνει στη μάχη των εθνικών εκλογών έχοντας κρατήσει τις δυνάμεις του όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά λαβωμένο μετά την εξέλιξη με την απομάκρυνση Βενιζέλου. Πιστεύετε ότι θα πάει καλύτερα το ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο;

Δεν πιστεύω πως θα επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα από αυτήν την εξέλιξη. Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε χαράξει την πολιτική μας στρατηγική και θα πορευτούμε με τις συλλογικές αποφάσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα της εσωστρέφειας και της ενδοσκόπησης – είναι η ώρα της μάχης για προοδευτικές πολιτικές, για νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Τα όποια προβλήματα και αποκλίσεις υπάρχουν εντός του κόμματος θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αργοπορίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια της εσωκομματικής αναδίπλωσης.

Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να επαναπατρίσουμε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με αυτές να ανασυνθέσουμε μία προγραμματική πρόταση για το μέλλον του τόπου. Τίποτε λιγότερο από αυτό.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου επανεκλεχθήκατε δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκεών με τον Σίμο Δανιηλίδη έναν δήμαρχο προφανώς επιτυχημένο αφού  βαδίζει στην έβδομη θητεία του. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών από τη θέση του βουλευτή παρά από τη θέση του αντιδημάρχου που κατείχατε ως τώρα;

Είναι δύο διαφορετικά επίπεδα αντιπροσώπευσης. Με τον δήμο μου με συνδέουν πολλά καθώς τον υπηρετώ από διάφορες θέσεις ευθύνης χάρη στην ψήφο των συνδημοτών μου. Εκεί η ατζέντα είναι αυτοδιοικητική και τα ζητήματα έχουν τοπικό χαρακτήρα. Είμαι μέλος μιας πετυχημένης ομάδας που προχωρά και ανανεώνεται που κερδίζει και υπηρετώντας τις ανάγκες της περιοχής.

Στη Βουλή, μπορεί να εκλέγεται κανείς στην Α Θεσσαλονίκης αλλά αντιπροσωπεύει όλο το εκλογικό σώμα, όλον τον λαό. Εκεί τα θέματα είναι πιο σύνθετα και υπεισέρχεται ο ιδεολογικός παράγοντας. Σίγουρα από τη Βουλή μπορείς να αναδείξεις θέματα υπερτοπικής σημασίας και να παρέμβεις στην ίδια τη διακυβέρνηση με πρωτοβουλίες – κομματικές ή ατομικές.  

Σε κάθε περίπτωση ο αξιακός πυρήνας τους ατόμου είναι ο ίδιος. Δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, αειφορία, συμμετοχή, λογοδοσία είναι το δικό μου οπλοστάσιο είτε στο δήμο είτε στη Βουλή.

Τι ρόλο νομίζετε ότι μπορεί να επιτελέσει το ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά;

Ζητάμε την τρίτη εντολή από τον ελληνικό λαό για να παίξουμε έναν προωθητικό ρόλο χωρίς να γίνουμε δεκανίκι κανενός. Κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με την αισιοδοξία της αλήθειας μιας και είμαστε η παράταξη εκείνη που δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Ζητούμε την ψήφο του για να βγούμε ενισχυμένοι και να επιβάλουμε προοδευτικές λύσεις στη χώρα.

 Έχουμε στρατηγικό μας αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στόχος μας είναι να τον υποκαταστήσουμε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και πολιτικό μας αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να έρχεται στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική χωρίς ενδοιασμούς. Η αποτυχία ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που έβαψε μπλε όλον τον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας και εμείς ως μία γνήσια προοδευτική δύναμη έχουμε χρέος να σταθούμε  δίπλα σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που ιστορικά εκπροσωπούσαμε. Η δική μας πρόταση είναι πρόταση που αφορά και αγγίζει μία ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία, είναι μια πρόταση φιλολαϊκή αλλά συνάμα και αναπτυξιακή. Το ΚΙΝΑΛ έχει μόνον έναν ρόλο να παίξει – αυτόν της προοδευτικής πρότασης εξουσίας απέναντι σε κάθε συντήρηση, δεξιά ή δήθεν αριστερή.

Τι πιστεύετε πως αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Καμένη γη όπως έλεγαν παλαιότερα ή έχει λάβει και κάποιες ορθές αποφάσεις και έχει βάλει θεμέλια για αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική καθώς ακόμη και ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε δεν είναι σε θέση να μεταβάλλουν ουσιωδώς την αποτίμηση. Ήταν μία κακή κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Πέραν της κολοσσιαίας εξαπάτησης με τα «παράλληλα προγράμματα» που αντικατέστησαν το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» οι πολιτικές που εφάρμοσε δεν κατάφεραν να ανατάξουν την οικονομία, γονάτισαν τη μεσαία τάξη, βασίστηκαν στην υπερφορολόγηση και σε κανένα πεδίο δεν υλοποίησε κάποια μεταρρύθμιση που να βελτιώνει ουσιωδώς τα πράγματα. Με την αντιαναπτυξιακή πολιτική των υπερπλεονασμάτων εξασφάλισε ένα περιθώριο επιδοματικής πολιτικής ενταγμένης σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς.

Αν αναφερθούμε σε επιμέρους θέματα όπως στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στην εκπαίδευση θα χρειαστούμε σελίδες για να περιγράψουμε τις αποτυχίες. Κρατείστε τούτο – ότι σε κάθε τομέα η Ελλάδα απομακρύνθηκε από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους μπαίνοντας επί της ουσίας σε μία τροχιά συνεχιζόμενης απόκλισης από τα υπόλοιπα κράτη.

Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το ΚΙΝΑΛ και προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «Γέφυρας Συνεργασίας» που έριξε το κυβερνών κόμμα;

Θα έλεγα πως ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης έχει και μνήμη και κρίση και αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το κίνητρο αυτών των επιλογών. Θα τους έλεγα πως δεν σέβονται την ίδια τους την πορεία όταν πολλοί εξ’ αυτών ήταν αποδέκτες ύβρεων και αναθέματος από τους σημερινούς τους συντρόφους. Αυτοακυρώνονται πολιτικά για να διατηρήσουν προσβάσεις σε ένα σύστημα εξουσίας που πνέει τα λοίσθια.

Θα τους έλεγα πως έκαναν λάθος και πως πέραν των τακτικισμών στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική, η συνέπεια και η σοβαρότητα. Με τις επιλογές τους απώλεσαν και τα τρία αυτά στοιχεία.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη;

Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν εμφανίζονται με την οικονομική κρίση. Χρόνια πριν είχε ξεκινήσει η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η δραματική υστέρηση σε βασικές μεγάλες υποδομές. Το πολεοδομικό συγκρότημα στερείται αξιόπιστου συγκοινωνιακού δικτύου με έναν απαράδεκτο ΟΑΣΘ, με καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό κοκ. Θλιβερή πρωτιά της χειρότερης αναλογίας τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο, εμπορική καθίζηση του κέντρου και των κατά τόπους αγορών, υποβάθμιση του δημοσίου χώρου. Στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής παρατηρείται μία καθίζηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας λόγω υποχρηματοδότησης και αν εξαιρέσουμε ορισμένους θύλακες εντός του αστικού ιστού που έχουν αναπλαστεί κατά τόπους, το αστικό τοπίο και ο αστικός χώρος δεν είναι ούτε λειτουργικός, ούτε αισθητικά όμορφος. Υπάρχει όμως δυναμική και η πόλη έχει δυνατότητες να μετατραπεί σε κέντρο εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης, επενδύσεων, καινοτομίας και έρευνας. Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να έλθουν εμπνευσμένες προοδευτικές ηγεσίες που θα έχουν το σχέδιο και το όραμα να το πετύχουν.